
En aquest edifici es van habilitar dos menjadors un de principal per dinar el Rei i el seu seguici i un altre per tal d’oferir el dinar al servei que acompanyava el Rei. També es van habilitar diverses habitacions amb tots els luxes, concretament un dormitori amb quarto de bany i un despatx per a que Alfons XIII el pugues utilitzar com a locutori per poder parlar per telèfon amb el Palau Reial de Madrid. Els mobles de les habitacions foren cedits per la casa Reig de Barcelona. Les parets foren guarnides de quadres dels pintors Meifrén, Casas, Riquer, Rusiñol, Vilumara, Alarma i Navarro. La façana de la farinera fou decorada amb dotze marquesines daurades i penjants de passamaneria. Es van construir dos escales exteriors a la part de la façana que dona el riu per tal que el seguici reial pugues accedir als menjadors. El passeig que dur fins l’Assut també fou engalanat. El director de la part constructiva fou l’arquitecte Ignasi Romanyà i els autors del guarniment i de la decoració foren els Srs. Moragas i Alarma.
Va ser llavores també quan es va construir la carretera entre Tivenys i l’Assut per tal que el Rei i pogués arribar amb el cotxe que li va prepara la Companyia del Canal, es tractava d’un Panart de 40 HP, el conductor fou el Sr. Compte, representant de la casa Panart a Catalunya, el recorregut entre Tortosa i l’Assut els va costa 12 minuts. També es va preparar una barca engalanada amb un pendó reial, propietat de Joaquim Pinyol que fou el pilot i va ser utilitzada per tal de portar al Rei al marge dret de l’Ebre i pogués visitar l’enclusa del canal de la dreta de l’Ebre.
Un altre factor important fou el de la seguretat el dia 3 de maig varen arribar a Tivenys quaranta Guardia Civils de cavalleria i la banda d’Almansa per tal de fer els honors a Alfons XIII en el moment de la inauguració. Però de bastants dies abans s’havien desplaçat a la comarca nombrosos inspectors de policia de Madrid, València i Barcelona.


El dia 6 de maig la gent del poble va anar fins l’Assut per veure les obres que s’havien fet a la fabrica de farina i van aprofitar per menjar-se les restes del fabulós banquet ofert pel Sr. Siboni.
La família reial va deure de quedar satisfeta de la visita perquè pocs mesos desprès, l’11 de juliol va venir la Infanta Isabel, va visitar l’Assut acompanyada per la seva dama d’honor senyoreta Beltràn de Lis i els Srs. Coello i Romañà en representació de la Companyia del Canal i l’alcalde de Tivenys, igual que el seu pare també va navegar per l’Assut amb barca per tal de poder visitar l’enclusa del canal de la dreta i va aprofitar la infraestructura de comunicacions que es va crear per la visita del Rei per tal de poder parlar amb el Palau Reial de Madrid per telèfon.
5 comentaris:
Quines coses, si ara vinguessin els actuals reis ( tant "legitims" com Alfons XIII)faries la crònica del viatge?.
Per altra part, el bloc, fantàstic.
Tens raó amb la pregunta que hem fas, te diré que quan estava recopilant dades per poder escriure aquest article, jo mateix hem vaig fer aquesta pregunta, però va pesar més el sentit històric de la visita, que el sentit monàrquic.
No soc gens monàrquic, però penso que va ser un moment important per al nostre poble, poc acostumat a rebre visites insignes i ho he volgut reflexa en aquest article.
Gracies per l’elogi que fas del bloc.
Sisco: l'errada que et vaig dir es al costat de la foto on surt l'alcalde dakell moment d'alfons XIII, k el nom crec k no es el correcte, Josep Pinyol Pino encara no havia nascut.
Espero no akivocarme, xo crec k es aixi.
ens parlem
dwdw
Núria del moment que ho planteges suposo que tens les teves raons i les teves fonts, cal comprovar-ho.
Jo la dada l'agafo de l'hemeroteca de La Vanguardia, que en data de 10 de desembre de 1912, publicava referinse a Tivenys: "Ha tomado posesión de la alcaldía, después de haber disfrutado mes y medio de licencia, el alcalde en propiedad don José Piñol Pino, que goza del aprecio del vecindario en general"
Com pots veure el cronista situa a n'aquest senyor com alcalde l'any 1912, any en que es produeix la visita reial.
Ja hem comentaras algo més.
Gracies per les teves observacions.
Núria rebuscant he trobat un altra dada aquesta en la edició del 4 de gener de 1912, publiquen el següent: "Ha aquí alguno de los alcaldes nuevamente elegidos: de Roquetes, don Manuel Barberà; de San Carlos de la Ràpita, don Juan Borrell; de Benifallet, don Juan Lluis; de Tivenys, don José Piñol Pino; de Ametlla, don José Pijoán y garcía"
Publica un comentari a l'entrada