La celebració del solstici d’estiu be de temps ancestrals, abans i tot del catolicisme, però aquesta religió, per tal de cristianitzar les festes paganes, va convertir, la festa d’adoració al sol en el dia en que la nit és la més curta de l’any, en la festa de Sant Joan, de la mateixa manera que en la celebració del solstici d’hivern va instaurar el Nadal.
La creença pagana parla de que la nit de Sant Joan és una nit màgica, en la que les plantes tenen virtuts especials, la tradició remeiera parla de recollir plantes aquesta nit per efectuar cures, també parla d’encendre fogueres per tal de rendir homenatge al sol, aquesta última tradició de la foguera encarà es conserva avui en molts indrets del mon i per descomptat en el nostre poble, tradició que actualment be acompanyada per la revetlla de Sant Joan i els petards.
Quan arriben aquestes dates jo recordo la meva infantesa en la que es feien 2 ó 3 fogueres a Tivenys, concretament recordo molt bé la foguera de la raval que es feia on ara s’aixeca el Casal Cultural i la del carrer de Capdevila que es muntava on avui esta casa Eugeni i Anabel. Recordo bé aquestes fogueres perquè vaig participar en la construcció de les dos, la de la raval perquè és la que fèiem amb els amics de la colla i la de Capdevila perquè era la del meu carrer.
Quan ens apropàvem a Sant Joan començava la tasca de recollir trastos vells per les cases per tal de poder muntar la foguera al voltant d’un pal de pitera que tallàvem al barri del Castell, també voltàvem pels magatzem de fruita del poble (els de Sinto, Sella i el Blaio) per tal de recollir caixes i biruta fetes malbé baix l’atenta mirada dels propietaris perquè no n’agafesem de bones.
Un altra tradició catalana és la de menjar la coca de Sant Joan, un pastís de pinyons i fruites confitades.
Per tant Sant Joan és una nit màgica i de tradicions que cal que mantinguem i disfrutem durant molts anys.
diumenge, 22 de juny del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Molt bones Sisco!!
Sóc Guillem i aviat t'enviarem alguna foto de la foguera de Sant Joan. No sé si algú ja t'ha explicat com va anar però ja et puc dir que s'ha recuperat una tradició que corria el perill de perdre's. La portada de la Flama del Canigó va anar molt bé. A dos quarts de vuit la vam agafar de l'ajuntament de l'Aldea i ja tenim idees per a l'any que ve. A l'embarcador del poble va arribar-hi quan faltava un quart per a les dotze. Les torxes van ser molt espectaculars, el manifest unitari d'Òmnium el van llegir Roger 8el ffil de Futxo) i Pere el fill de Nàtxer)i finalment vam encendre la foguera de l'Hort de Perla. La gent del poble s'hi va volcar i l'espectacularitat de la foguera no va deixar indiferent a ningú. Els comentaris generals eren més que positius i de ben segur que l'any que ve encara hi haurà més gent que s'hi volcarà. Personalment, em va fer molta il·lusió perquè al nostre poble ha tornat el foc purificador. Salut!
Publica un comentari a l'entrada