Aquesta no fou una bona solució vistos els abusos produïts per aquests Comitès , per lo qual el Govern de la Generalitat, va intentar solucionar-ho donant entrada al Govern, la CNT i el POUM.
Els titulars del diari “La Humanitat” del 2 d’octubre reclamaven tota l’autoritat per al Consell de la Generalitat:
“dissolt el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, el comandament d’aquestes passa integrament al Consell de la Generalitat. Esperem que tots els ressorts funcionin amb precisió perfecta. I ho esperem per una raó. Aquesta: el Consell de la Generalitat està format avui per totes les forces polítiques i proletàries del front antifeixista de Catalunya. Ningú, doncs, cap Comitè ni cap organisme, no pot actuar al marge del mandat del Consell. Si ho fa, caldrà considerar-lo com a pirata, com a corsari. Els partits i organitzacions han de donar consignes terminants a la seva gent (...) El qui no es disciplini és un traïdor. El qui prengui justícia per la seva mà, un assassí”.
En aquest context es redactava el Decret i Ordre del 9 i 12 d’octubre, respectivament, que dictava les normes per les que s’havien de constituir els nous ajuntaments, els quals haurien d’acomodar el nombre de components a les exigències de la representació dels partits i sindicats en funció del nombre d’habitants de cada municipi i prenent com a base la mateixa proporció que integraven el Govern de la Generalitat, es a dir: tres per ERC, tres per la CNT, dos pel PSUC, i un per la UR, POUM i ACR, respectivament.
Naturalment, l’aplicació d’aquest Decret, era de difícil aplicació en poblacions petites com Tivenys, on no estaven representats tots els Partits i Sindicats. Tot i així el 17 d’octubre tal com consta en la papereta adjunta, Tivenys constituïa el seu ajuntament amb consellers de la CNT i del PSUC i nombrant alcalde a Josep Montardit Puyo, afiliat a la CNT.