Aquests dies de Setmana Santa, he estat visitant els espais de la Batalla de l’Ebre, que s’han recuperat a la Terra Alta, lo qual m’ha portat a escriure aquest article per tal de que no oblidem els horrors d’una guerra i que no es torni a produir mai més.
La Guerra Civil del 1936, va portar a les nostres terres la Batalla de l'Ebre, la més dura i prolongada de tota la guerra, decisiva per al desenllaç final. Tot i que el fort del conflicte tingué lloc aigües amunt, Tivenys també es veié afectat, la gent va haver de refugiar-se a les muntanyes i es baixava al poble en comptades ocasions, generalment durant la nit. L'església va perdre, els antics retaules e imatges i el poble va quedar devastat.
La Batalla de l'Ebre va iniciar-se a les 0,15 hores de la matinada del dia 25 de juliol del 1938, quan l’exèrcit republicà va començar a creuar el riu per diferents punts, entre ells Tivenys. L'operació fou un èxit i els republicans van arribar fins les afores de Gandesa.
L’exèrcit de la part sublevada estava comandat directament pel general Franco i amb l'arribada de reforços i l'ajut de l'aviació alemanya que va arribar a llançar més de 60.000 bombes, va començar la contraofensiva, els mesos d'agost, setembre i octubre van ser terribles, sobretot a les mítiques serres de Pàndols i Cavalls i a la població de Corbera d'Ebre. Tivenys no va patir tant, a l'estar a l'altra banda de riu, quedant a la reraguarda del front republicà, el poble s’utilitzava com a centre de descans i zona sanitària dels soldats republicans. També s’hi agrupaven els soldats abans de ser enviats al front.
El dia 15 de novembre l’exèrcit de Franco creuava el riu per Flix, i conqueria tota la riba esquerra, quedaven enrere 115 dies de lluita, moltes tones de material bèl•lic, pobles devastats... però sobretot 100.000 homes morts.
Sols podem demanar que aquesta terrible experiència, estigui en memòria de les generacions futures i no es torni a repetir mai més.
Us deixo al lateral una tira d’imatges dels espais de la batalla.
dimarts, 25 de març del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada