dimecres, 11 de juny del 2008

Un màrtir de Tivenys a la Gran Guerra.

Aquests dies remenant per Internet he trobat la llista dels voluntaris catalans que varen participar en la I Guerra Mundial o Gran Guerra entre els anys 1914-1918 i en aquesta llista i figura un tivenxà en Guillem Estupinya que va néixer el 1884 al nostre poble i morí a la guerra l’agost de 1917 concretament a la batalla de Verdun que fou la més llarga i la segona més sagnant (250.000 morts i 500.000 ferits) de la I Guerra Mundial, aquesta batalla es va popularitza pel famós “No pasaran” dit pel comandant francès Robert Nivelle.

La pregunta que ens hem de fer és que va portar a centenars de catalans a participar en aquesta guerra amb la Legió Internacional? La resposta la trobem en les ànsies de llibertat del poble català, els catalans van veure l’oportunitat de posar-se a favor d’una nació “Serbia” que defensava la seva autonomia, així ho podem llegir al diari de l’època “Renaixement”:

avui que’ns trobem enfront d’un gran conflicte que més que conflicte de reis i de corones és un conflicte d’ànima nacionalista; avui que grans escriptors ja parlen de la futura formació del mapa d’Europa per nacionalitats confederades (...) lo que n’enyorem és que Catalunya no s’hagi presentat aquesta vegada amb tota fermesa, reclamant la seva integritat autonomista amb veu forta i potent (...) Que aquesta no s’acontenta amb senzilles promeses de solucions econòmiques”.

el mapa d’Europa ha de sofrir una transformació, en la que, els nacionalismes i els estats futurs tindran les seves fronteres segons és dret, per agrupacions ètniques, que a la vegada s’agruparan entre elles formant federacions fonamentades en la conveniència mútua per a millor perfecció del individu”.

Els catalans van donar suport al bàndol vencedor , però aquest no va respondre a les necessitats de la nostra nació, els catalans com Guillem Estupinya varen donar la seva sang, enganyats amb il•lusions per falsos amics estrangers que varen preferir les crues realitats de la política internacional. Així, igual que els anglesos el 1714, serien els francesos el 1918.

Des d’aquest modest bloc vull retre homenatge a un màrtir de Catalunya en Guillem Estupinya.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Sisco,

També he trobat un fill del poble mort durant la II Guerra Mondial, es deia JOSEP ESMEL CAÑADÓ.

Va neixer a Tivenys el 15-10-1904 i morí a Gusen el 07-11-1941.

Gusen era un camp de treball auxiliar al camp d'extermini de Mauthausen.

Salutacions.

Unknown ha dit...

Hola Sisco,

He trobat a una persona del poble que va morir a la II Guerra Mondial, es tracta de JOSEP ESMEL CAÑADÓ.

Va neixer a Tivenys el 15-10-1904 i morí a Gusen el 07-11-1942.

Gusen era un camp de treball auxiliar del camp d'extermini nazi de Mauthausen.

Salutacions.

Unknown ha dit...

Gracies Carlos, en tinc constància i tinc un article mig embastat sobre el tema a veure si l’acabo i el publico prompte.