dimecres, 21 de maig del 2008

Tivenyencs il•lustres. Isidro Aliau


Isidro Aliau va néixer a Tivenys el 15 de març 1829. Els seus pares van morir quan tenia 6 anys i va quedar baix la tutela del seu germà gran. S'inicia en la militància política des de molt jove, sofrint persecucions, per culpa dels seus ideals liberals, que l'obliguen a traslladar-se per diverses localitats de Catalunya.

Als 16 anys arriba a Barcelona amb el seu germà i allí assisteix a l’Escola Industrial, més tard va cursar estudis en l’Institut Superior del Professorat de Barcelona entre 1847 i 1850.

Desprès, durant algun temps va exercí de professor a Catalunya, fins que l’any 1857 va marxar cap a Argentina, instal•lant-se a Rosario. Allí va treballar en varis col•legis particulars, obtenint un sòlid prestigi. Cap a l’any 1865 apareix com a director del Liceu i Escola d’Arts i Oficis de Rosario. L’any 1876 es designat inspector general d’escoles de la província de Santa Fe, nomenament que obté gràcies al seu cofrade Maçó Nicasió Oroño, governador de la província. Feia poc que s’havia aprovat la llei provincial d'educació de Santa Fe i es tenia que organitzar el sistema educatiu formal. Des de el seu càrrec va contribuir a posar en practica la llei d'educació comú i laica, la primera d'aquesta índole aprovada a Argentina. Van ser necessaris mètodes d'ensenyament, plans d'estudi, material didàctic i persones capacitades per la feina docent. A més d’exercir com a professor va escriure varis llibres de text, destacant un mètode per ensenyar a llegir i escriure.

Jubilat l'any 1887, viatja a Espanya on fa varies conferencies sobre qüestions educatives, però prompte torna cap a Argentina on desenvolupa càtedres de matemàtiques i castellà.
Va obtenir la ciutadania argentina i va ocupar, a més de càrrecs educatius, càrrecs públics municipals.

Aliau rebre la seva iniciació maçònica a la lògia “Verdadera Iniciación” i va actuar en les lògies rosarines “Bien Social” i “Unión nº 17”, arribant a ser Venerable Mestre de l'última en dos períodes (1862-63 i 1872-73). El 1869 va participar en la fundació de la lògia “Armonia nº 99” de Santa Fe. Va obtenir el grau 33 (el màxim a la maçoneria) el 27 de desembre del 1900.

Isidro Aliau va morí a Rosario (Argentina) l'1 de desembre de 1906, on va deixar una gran empremta, fins que en l’actualitat l'escola nº 124 de Villa Diego al departament de Rosario porta el seu nom.