dijous, 19 d’agost del 2010

El tio Lilo.

Gracies a la feina d’Elías Bel Mestre, avui descobrim un altre personatge del nostre poble, que com podem observar en l’escrit que acompanyar la fotografia va tenir un tracte de favor per part del General Primo de Rivera.


Tot seguit transcric el que l’historiador tortosí Enric Bayerri va escriure al marge de la foto d’aquest tivenyenc.

“Retrato de un “patró de llaüt”, natural de Tivenys, apodado Tío Lilo, pero más conocido entre los marineros de la Ribera del Ebro, por el apodo de “Lo valent”. Fue cuando soldado en África; asistente del después General Primo de Rivera y Dictador de España, Marqués de Estella, quien durante toda la vida trató al tío Lilo como a un camarada, haciendo a su favor cuanto le pedía. Murió hacia 1943 ó 1944, en Tivenys. Otros dicen que fue asistente no de Estella sino de Martínez Anido”.

Independentment de que el tracte de favor fou de Primo de Rivera o de Martínez Anido governador de Barcelona, esta clar que aquest home va tenir certa influencia en aquests personatges i que tenia moltes portes obertes en els cercles de poder de l’època. Possiblement pel seu valor en la seva campanya militar a l’Africa, d’aquí el seu sobrenom de “Lo valent”.

Serià bo si algú te més informació d’aquest senyor, ens la fes arribar per tal de poder-ho publicar i donar a conèixer la seva vida i aventures.

1 comentari:

Unknown ha dit...

fa dies que estem publicant aspectes sobre la vida al riu, la navegació i els llaüts, ens agradaria poder publicar aquesta foto del patró Lilo que trobem molt interessant, sempre indicant d'on i pq la linquem. Moltes gràcies et deixem el nostre correu:
seveiwene@hotmail.com
http://tortosaantiga.blogspot.com/