dilluns, 4 de febrer del 2008

El Carnaval a Tivenys.

Avui el Carnaval de Tivenys és un més dels que es celebren a les Terres de l'Ebre, però va haver un temps que juntament amb el de Godall era l’únic que es celebrava en aquestes terres. El motiu era que aquesta festa estava prohibida per la dictadura feixista del General Franco. Desconec el cas de Godall, però a Tivenys es celebrava gracies a un fet molt peculiar, sols es podien disfressar les dones i aquestes podien treure a ballar a qui volguessin. Mon pare en aquella època era membre de la Societat del Ball, oficialment "Sociedad de Educación y Descanso" i li vaig sentir explicar més d'un cop que la Guardia Civil s'havia presentat al ball i a l'entrada comprovava que realment la gent disfressada fossen dones.
Aquesta prohibició va fer que el Carnaval de Tivenys tingues durant molts anys una característica diferencial respecte els altres, i que fos famós a les Terres de l'Ebre.
Recordo que en els primers anys de Democràcia, quan altres poblacions començaven a celebrar el Carnaval i Tivenys continuava amb el model clàssic de sols disfressar-se les dones, un mestre que tenia a l'institut en una classe sobre tradicions populars atribuïa aquesta celebració tant peculiar a la festa de Santa Àgata patrona de les dones, li vaig fer notar que no era així, ja que el Carnaval marca l'inici de la Quaresma que desemboca en la Setmana Santa, i per tant igual que aquesta el Carnaval puja i baixa en el calendari, i que coincideixi amb Santa Àgata és pura coincidència.