dimecres, 13 de febrer del 2008

Les torres de guaita

Les torres de guaita, van tenir molta importància durant l’edat mitjana, aquestes torres s’estenien per tota la riba de l’Ebre a una banda i altra del riu, fins arribar al mar, son famoses pel seu estat de conservació la torre de La Carrova a Amposta, la torre de Font de Quinto a Campredo, La torre de Sant Joan als Alfacs, la torre de Burjassènia a l’Aldea, la seva funció vigilar i alerta als vilatans i camperols dels perills. que és podien apropar.

A Tivenys se’n conserven dos, tot i que en estat força ruïnós: La torreta de Som

· La torreta de Som que era una fortificació que presentava murs amb espitlleres que formaven un recinte petit i estret. Esta situada en un lloc estratègic, des d'on es domina una àmplia panoràmica de la vall de l'Ebre sobre l'Assut.

· La torre d’Abalarí (‘Abd al-Arîn), que la GranTorre Abalarí Enciclopèdia Catalana defineix com: “Antiga torre de defensa situada a Tivenys (Baix Ebre)”. Aquesta torre també coneguda com a Torre dels Moros, esta situada al costat de casa Carmeta les Vaques, és una construcció quadrada, de mamposteria ordinària. El diari de Tortosa "La Verdad", el 7 de desembre de 1899, va publicar un article titulat "Una mazmorra en Tivenys". En la descripció que en fa el diari diu: "Su construcción es muy sólida, con paredes de piedra y hormigón y fuertes sillares en los ángulos, rematado con toscas almenas. Su exterior corroído y negruzco ostenta el sello de la vetustez propia de los siglos. Tiene una puerta con arco árabe de sillería, que mira al Ebro y otra pequeña al lado opuesto".


Ús adjunto un link d'un bloc on és relacionen tots els castells i torres de Catalunya de l'època àrab. http://bereberes.blogia.com/2006/061801-fortificacions-andalusines-en-terres-catalanes.php

Igual que aquestes obres de l’època àrab en trobem d'altres a Tivenys que anirem descobrint poc a poc.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona Sisco,
Està molt bé la teua iniciativa i la promoció del nostre poble a través del bloc. Hi estarem atents!
Clara

Anònim ha dit...

Sisco, t'informo que això del diari "La Verdad" està malament. És el dia 7 d'Octubre de 1899. T'ho dic perquè jo em vaig guir per això i vaig anar a la biblioteca de Tortosa i no trobava de ca manera l'article del 7 de desembre, i em vaig decidir de mirar tots els sets de tots els mesos del 1899. Si pots rectificar-ho, aquí t'ho deixo. Si vols l'article senser tel puc enviar.

També dir-te que et vaig enviar un correu en alguns dubtes que tenia. Quan puguis contesta'm, Gràcies.


Una abraçada,

Núria nuria_11_9@hotmail.com